И след 155г. продължаваме делото на Стоил Попов

Submitted by admin on Mon, 05/13/2019 - 12:15

УВАЖАЕМИ  ГОСТИ,

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ,

 В просторния ни училищен двор днес звучат химн и слово. „Върви народе, възродени“ възторжено прославя имената на първоучителите и силата на словото, което  господства на нашата духовна територия вече 12 века.

Празник е! За да прославим силата на знанието и да се преклоним пред святото дело на  Кирил и Методий. На тези, които първи посяват семената в духовния мрак. А те – семената, намерили благодат раждат плодовете – език, книжовност, духовност. Възраждането  започва от аз, буки, веди. Продължава години, десетилетия, векове. С вяра, ум, сърце и душа нашият народ гради идентичност, брани традициите, върви напред. Българското слово ни дава самочувствието на сътворци на днешната цивилизация и ни нарежда сред признатите европейски народи. То е оръжието, с което се печелят битките. Горди сме, „Че и ний сме дали нещо на света“ и сме прозрели, че „Голи са народите без книга“.

На днешния празник да сведем глави  и почетем нашия патрон Стоил Попов. Преди 155 години той поставя началото на просвещението в родното ни място. Дядо Стоил прави крачка към по-добрия свят - този на знанието. Отваря вратите на родния си дом, за да познаят будните азбукарчета рода и езика си и да получат светско образование. А жадните за свобода кумаричани му отдават цялото си уважение и почитание.  Дългият житейски път на Стоил Попов е ярък пример за отдаденост на всичко прогресивно- просвещение, революционна и обществена дейност.

Днес ние продължаваме неговото дело. И това на учителите и просветителите, за които четем в летописа на 171 Основно училище. Ценим благородството им, уважаваме  доброто дело на родолюбците, които са дарили не само имот и пари, но са вградили частици от душите си в основите на нашия храм. И днес има достойни техни последователи. Благодарим! Нашата сила е словото. Мисията ни е да отваряме вратите към знанието и да образоваме, възпитаваме, създаваме. Нека всички, за които то е ценност, да се вгледаме в дълбокия поглед на Стоил Попов от портрета във фоайето на училището. Ще разберем посланието и ще продължим възродени, напред към своите бъднини!